Fotokursen del 2

Om vi för ett ögonblick utgår från att jag har rätt i det förra inlägget; att zoom och antalet pixlar inte är jätteviktigt och att man i allmänhet klarar sig med en vidvinkel och ett svagt komprimerande objektiv så kanske du undrar vad som då fäller avgörandet för en kamera och vilken du ska köpa om du köper en idag?

Två saker är viktigare än andra vid valet av kamera; hur bra optik som sitter i den och hur stor sensorn är.
Man kan säga att optiken är kamerans öga och sensorn är synnerven.



Eftersom optiktillverkning till stor del handlar om hantverk - ett slags pianostämmande - så skiljer sig de bästa från de sämsta bl a av kunskap och tradition. Det är ofta de gamla bolagen som fortfarande gör de bästa linserna och dyraste.
Två riktigt bra linser, en vidvinkel och en porträtt, blir alltid mycket bättre än en zoomlins. Även om alla tre är från samma tillverkare. De kameror man kan byta linser på kallas för systemkameror och nu kommer vi in på sensorn:



Kolla på den grötiga illustrationen ovan så ser du att den består av ett antal olika stora rutor. Ju större sensor du har desto mer av all ljusinformation kan den plocka upp. Stora sensorer är knepiga att göra och du har antagligen gissat rätt alla redan - de är mycket dyrare. Även om man skulle vilja annat så är förhållandet mellan kamerans storlek och uppbyggnad helt avgörande för hur stor sensor kan bli. Därför tar stora kameror bättre bilder än små. Stora kameror är nästan alltid samma sak som systemkameror. Men även bland de sistnämnda skiljer sig sensorn åt i storlek och kvalitet. Det blir ett ofantligt skutt från hobbykameror för 5-7 tusen till proffsens 20-100 tusen. Nu vet ni att det är sensorn som ligger bakom. Är sensorn lika stor som en gammal hederlig filmruta, alltså 24 x 36 mm är det en fullformatssensor i. Dyr med andra ord. I mobilkameran ryms bara en yttepyttesensor och därför blir bilderna inte lika bra. Faktiskt.

När du köper kamera så kan du alltså utgå från att gamla hederliga bolag säkert håller sig med bättre linser. Detta gäller dock nästan aldrig den lins som försäljaren erbjuder i ett paketerbjudande utan den brukar vara bra mycket sämre än kameran klarar av. Har kameran dessutom en stor sensor som tillverkaren vågar sätta sitt namn bakom är den bättre än en variant med mindre sensor. Att den sannolikt är otympligare och krångligare får vi lämna därhän.



Innan du säljer bilen och rusar iväg och köper en Hasselblad för 300 tusen vill jag återigen påminna om mitt första inlägg där jag säger att de bästa bilderna får man faktiskt av att kameran är med. En stor och fantastiskt bra kamera (som man dessutom är överdrivet rädd om) riskerar att missa alla de där trevliga vardagstillfällena där den mindre kusinen dyker upp ur fickan som ingenting. 

Kommentarer
Postat av: Pertan

Men du, i del tre kommer väl förslag på några specifika kameror??? Allt vore så mycket enklare då :) och dessutom kan jag ju alltid skylla på dig om jag inte gillar vad jag köpt, ha ha.

2008-05-12 @ 21:57:32
URL: http://storastorasyster.blogg.se/
Postat av: Anonym

Förslagen kommer i nästa inlägg ikväll eller imorgon.

2008-05-13 @ 21:23:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0