..men, ni känner mig - lite till är bättre än att vara helt nöjd...

Bilden är alltså nu helt svartvit om vi kryssar [ok] i rutan. Men här erbjuds tillfälle till att leka runt och det ska vi göra.
Klicka en gång i det stora tonade fältet istället för att klicka ok och simsalabim!:

Ytterligare ett färgfönster öppnar sig. (Här kan du justera till svartvitt också om du glömt kryssa i rätt - 3dje från vänster i rutorna högst upp). Klicka under den långsmala övertoningsrutan en gång eller två och en ny pil uppenbarar sig (och bilden blir skruvad). En ny pil dyker upp och klicka på den lille rackaren igen och du får upp ytterligare ett fönster med en jädra massa färgval:

Pillar du pilen nu till längst till vänster och mitt emellan så blir bilden "normal". Pular du runt lite uppåt och nedåt så blir bilden annorlunda - eller hur?! Du kan även använda den stående färglisten för att välja toning och sedan flytta in pilen lite till höger för att hämta toningsfärg ("Duplex") till din svartvita bild. I alla fall - välj ett bra värde här, någonstans kring mitten.

Kryssa nu i [ok] i alla tre rutorna var för sig och du har nu en bra mycket stunsigare svartvit än innan.


Sen går vi på den igen; gå ned i botten på lagerpaletten (där du valde [Gradient/Övertoning] men håll nere [alt/option] tangenten och tryck på en lilla rutan med vikt hörn (nytt lager):


Nu kommer en hel serie mystiska alternativ upp och vi ska välja att använda scrollisten till vänster i rutan och gå ned till [Overlay] samt efter det kryssa i alternativet fyll med [50% grått] (oroa dig inte - det gråa syns alltså inte utan räknas av programmet som osynligt, men vitt eller svart på det gör att det blir synligt)





Sådärja - så ska det se ut när du är klar. Nu har du fått ett lager att pula runt i för nästa steg:

Nu går vi till verktygslådan till vänster i stället och nu ska du välja en av de där grejjorna du undrat över vad de betyder. För tusen år sedan, då jag var ung, så manipularade man bilder direkt under det korta stund de belystes eller flöt i färgbad - därav den lilla svarta spaden i mitten till höger bland verktygen. Det är en pjatt.
Motsatsen är "Grab" vilket, till skillnad från pjatten som ljusar upp, mörkar ned. Klicka på pjatten utan att släppa och det dyker upp en reumatologisk hand och en svamp. Välj handen. Nu måste du ställa in vilken kraft och hur mycket den ska mörka ned. Det gör du ovanför verktygen eller genom att högerklicka. Stor och slapp är det som gäller. Alltså en mjuk jättepensel som du ska använda:



Sen stryker du, med jättemjukt tryck (typ 5 - 20) i hörnen till de blir vinjetterade i svart alltså till hörnen mörkas ned gradvis som på gamla vidvinkelobjektiv. Ta bort allt i bakgrunden som böckerna jag inte ville se i trappan där de stal kyssen.


Voilá! Kyss med enastående nacke och allt. 

Snälla, skriv om in gillade detta och vill veta mer.

Kommentarer
Postat av: Fanny

O ja. Mera mera! Det här måste testas! :-D

2008-05-23 @ 16:53:10
URL: http://[email protected]

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0