Ipred - lämna mig ifred

Den kasserade skandallagen FRA har fått en lillebror i något som ska vara till stöd för artister, musiker och författare: Ipred.

Saken är den att den som anmäler någon för upphovsrättsbrott, dvs fildelat, ska kunna få ut uppgifterna om, inte bara, din dators nummeranslutning utan också vem som äger uppkopplingen. Alltså den som fildelar.

Det är synd om många artiser.
Det är synd om många musiker.
Det är också synd om många författare.
Mest synd är det om dem för då i allmänhet får mycket dåligt betalt.

Nu till saken; den som har sin dator uppkopplad är inte säkert den som är ansluten. Det vet varenda kotte. Precis så förhåller det sig med bilen och det är alltså föraren som blir bötfälld vid fortkörning och inte bilägaren.

De som fildelar är samma grupp som också är konsumenter av samma tjänst som fildelas. Här kan man säga att fildelning fungerar som en marknadsföringskanal. Ju mer du fildelar desto större är chansen att du går på bio och ser samma film som du tankat ned.
Det här har du säkert svårt att tro på, men det finns bevisat i Danmark som har just en egen variant av Ipred sedan några år. Efter införandet har det totala antalet biobesök sjunkit(!) och allra mest bland unga män i 18-25 årsåldern. Alltså de som oftast fildelar. 

Det tredje är att musikindustrin har levt med fildelning (minns du Napster?) i tio år och anpassat sig till den. Idag utgör konsertarrangemang en jättedel i bolagens multimiljardvinster.

Och.

För varje CD och DVD du köper, alltså sådana som du kan spara ned ditt fildelade material på, tillfaller 1:- till musik- och filmindustrin. En alls inte liten summa då vi köper många miljoner tomma CDs och DVDer under ett år. Bara i Sverige.

Jag har varit motståndare till den här typen av åtgärder i flera år sedan Felix printade ut officiella amerikanska försäljningssiffror från min egen dator. Svart på vitt stod där att försäljningen aldrig varit större för musikindustrin än den är idag. Inte om man räknar in hela totalen där bl a iTunes Store (där du köper lösa låtar för 9:-) och tidigare uppräknade inkomstkällor. Musikindustrin är precis lika girig som oljeindustrin och drivs av samma motiv. Tro inget annat. Kan de, utan insats, dra in ännu mer pengar på något vis så försöker de det.

Ipred kan ge samma utveckling som i andra länder med en sådan. Du kan, efter att du fildelat vad tusan som helst, få ett krav om 25 000:- och hot om både vite och kronofogde om du inte betalar. En liten trevlig mjölkkossa med andra ord. Om du inte tror mig så ta en titt på hur privata och kommunala parkeringsbolag driver sina affärer.

Ipred kommer inte att ge ett jädra öre till den artist eller författare som inte redan har ett kontrakt. De kommer att få vandra till förläggare och skivbolag med sina manus och demokassetter precis som tidigare. För det är de som är de fattiga i hela den här härvan. De kan, lika lite som du och jag, förvänta sig någon lön utan att någon vill betala oss för deras tjänster. Så är det och så kommer det att vara. Ipred kommer däremot att ge en multimiljonärsindustri mer utan att vi vill det. Och, med tanke på Danmark, kommer sedan någon ny pålaga, kanske bredbandsskatt eller något annat lika jädra dumt att läggas ovanpå allt för de uteblivna biobesöken också. Var så säkra.

Kommentarer
Postat av: felix

Ytterligare ett fascistutspel från gubbmaffian ...När ska de fatta att du inte löser evolution med våld och tvång?Steve Jobs är smart, han insåg detta för många år sen, och har nu snart sålt 3 miljarder låtar på itunes ... vänta bara tills han börjar sälja film i hela världen ...Puckade politiker, inte konstigt ekonomin går åt helvete./felix2008-11-15 @ 19:12:12
URL: http://fl3x.net

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0